Si të përgatisni lasagna klasike italiane?

Lasagna është një nga recetat më të dashura të kuzhinës italiane, e njohur për shtresat e saj të buta makaronash, salcën e pasur me mish dhe djathin e shkrirë që të lë pa fjalë. Kjo pjatë është perfekte për raste të veçanta, për darka familjare ose edhe kur dëshironi të përgatisni diçka më të veçantë për të dashurit tuaj. Me një recetë të mirë dhe pak dashuri, çdo porcion lasagna mund të kthehet në një përvojë të paharrueshme ushqimore.

Përgatitja e lasagna-s klasike italiane nuk është e komplikuar, por kërkon kujdes për të ndjekur me përpikmëri hapat. Çdo shtresë është një kombinim i shijeve të pasura që e bëjnë këtë gatim unik. Në vijim do të gjeni përbërësit dhe udhëzimet e detajuara që do t’ju ndihmojnë të përgatisni një lasagna perfekte në kuzhinën tuaj.

Përbërësit

  • 500 g mish i grirë viçi (ose përzierje viçi dhe derri)
  • 1 qepë mesatare, e grirë hollë
  • 2 thelpinj hudhër, të grira imët
  • 800 g salcë domatesh (ose domate të qëruara të konservuara)
  • 3 lugë gjelle vaj ulliri
  • 250 g djathë mocarela, i prerë në feta
  • 150 g djathë parmixhano i grirë
  • 12-15 fletë lasagna (të freskëta ose të thata)
  • 50 g gjalpë
  • 50 g miell
  • 600 ml qumësht
  • Kripë dhe piper i zi sipas shijes
  • Erëza të thata italiane (borzilok, rigon) sipas dëshirës

Si të përgatitet

  1. Përgatisni salcën me mishin: Në një tigan të madh shtoni vajin e ullirit dhe skuqni qepën derisa të zbutet. Shtoni hudhrën dhe më pas mishin e grirë, duke e përzier derisa të marrë ngjyrë të artë. Shtoni salcën e domates dhe erëzat, uleni nxehtësinë dhe lëreni të ziejë për 30 minuta. Shtoni kripë e piper sipas shijes.
  2. Përgatisni salcën bechamel: Shkrijeni gjalpin në një tenxhere mesatare, shtoni miellin dhe përzieni për 2 minuta. Hidhni qumështin gradualisht, duke e përzier vazhdimisht që të mos krijohen kokrriza. Ziejeni derisa të trashet dhe shtoni pak kripë e piper.
  3. Zieni fletët e lasagna-s (nëse janë të thata): Ndiqni udhëzimet e paketimit për kohën e zierjes. Fletët e freskëta mund t’i përdorni direkt.
  4. Montoni lasagna-n: Në një tavë pjekjeje, shtoni një shtresë të hollë salce me mish, më pas fletët e lasagna-s, një shtresë salce bechamel dhe djathë mocarela. Përsëritni këtë proces derisa të mbarojnë përbërësit. Shtresën e fundit mbulojeni me bechamel dhe parmixhano.
  5. Piqni në furrë: Piqni në furrë të parangrohur në 180°C për 35-40 minuta, derisa sipërfaqja të marrë një ngjyrë të artë. Lëreni të pushojë 10 minuta para se ta shërbeni.

Këshilla të vlefshme

  • Për një shije më autentike, përdorni mish të freskët të grirë dhe salcë domate të bërë vetë.
  • Djathi parmixhano mund të zëvendësohet me grana padano ose pecorino për një shije më të fortë.
  • Nëse dëshironi ta bëni më të lehtë, mund të përdorni fletë lasagna që nuk kanë nevojë për zierje.

Lasagna shkon në mënyrë të mrekullueshme me një sallatë të freskët jeshile dhe një gotë verë të kuqe italiane si Chianti ose Sangiovese. Mund ta shoqëroni gjithashtu me bukë të ngrohtë shtëpie për të shijuar çdo pikë salce. Kjo recetë është gjithashtu e përsosur për të ruajtur në frigorifer dhe për ta ngrohur më vonë, duke ju kursyer kohë në ditët e ngarkuara.

More Articles & Posts