Ka receta që na sjellin aromën dhe shijen e kuzhinës italiane drejtpërdrejt në shtëpi, dhe pappardelle me salcë me mish të zier ngadalë është padyshim një prej tyre. Kjo pjatë e ngrohtë dhe e shijshme është ideale për darka familjare ose raste të veçanta ku doni të impresiononi të ftuarit tuaj me një gatim të përzemërt dhe tradicional.
Salca e pasur me mish që zihet ngadalë për orë të tëra e bën këtë recetë të veçantë. Përbërësit e thjeshtë si perimet e freskëta, vera e kuqe dhe erëzat e përzgjedhura kombinohen për të krijuar një aromë të paharrueshme. Përveç shijes së mrekullueshme, pappardelle me salcë me mish të zier ngadalë është një mënyrë e shkëlqyer për të ndarë momente të bukura me të dashurit tuaj.
Përbërësit
- 400 g pappardelle të freskëta ose të thata
- 500 g mish viçi i prerë në copa të mesme (shpatull ose kofshë)
- 2 qepë mesatare të prera imët
- 2 karota të prera në kubikë të vegjël
- 2 thelpinj hudhër të shtypur
- 2 lugë gjelle koncentrat domatesh
- 400 g domate të grira (nga kanaçe ose të freskëta)
- 200 ml verë e kuqe e thatë
- 300 ml lëng mishi (ose ujë me bullion)
- 2 gjethe dafine
- 1 lugë çaji rigon i tharë
- Kripë dhe piper i zi sipas shijes
- 3 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
- Djathë parmixhano i grirë për shërbim
Si të përgatitet
- Në një tenxhere të thellë, ngroh vajin e ullirit dhe skuq copat e mishit derisa të marrin ngjyrë të artë. Hiqi nga ena dhe lëri mënjanë.
- Në të njëjtën tenxhere, shto qepët, karotat dhe hudhrën. Gatuaji në zjarr mesatar derisa të zbuten dhe të lëshojnë aromë.
- Shto koncentratin e domateve dhe përzieje për disa sekonda për të intensifikuar shijen.
- Kthe mishin në tenxhere dhe shuaj me verën e kuqe. Lëre të ziejë për 2-3 minuta derisa alkooli të avullojë.
- Shto domatet e grira, lëngun e mishit, dafinën, rigonin, kripën dhe piperin. Përzieje mirë dhe lëre të ziejë ngadalë për të paktën 2 orë në zjarr shumë të ulët, duke e përzier herë pas here.
- Në fund, gatuaj pappardelle në ujë me kripë sipas udhëzimeve të paketës. Kullosi dhe shtoji direkt në salcën me mish, duke i përzier butësisht që të thithin aromat.
- Shërbeji të nxehta me djathë parmixhano të grirë sipër dhe pak vaj ulliri ekstra të virgjër për një shije më të pasur.
Këshilla të vlefshme
- Për një shije më të thellë, përdor mish viçi me pak dhjam, pasi dhjami ndihmon në butësinë e salcës.
- Nëse ke kohë, përgatis salcën një ditë më parë – shija bëhet edhe më e pasur pasi qëndron.
- Pappardelle të freskëta janë perfekte për këtë recetë, por mund të përdorësh edhe tagliatelle ose fettuccine.
Kjo pjatë kombinohet në mënyrë fantastike me një gotë verë të kuqe të butë si Chianti ose Montepulciano. Si antipast, mund të shërbesh një sallatë të freskët italiane me mocarela dhe domate. Gjithashtu, bukë e freskët artizanale është perfekte për të mbledhur çdo pikë të salcës së shijshme.