Ravioli me ricotta dhe spinaq në salcë gjalpi është një nga recetat më të dashura të kuzhinës italiane, që bashkon shijen e butë të ricottës me freskinë e spinaqit në një mbështjellës të hollë pastash. Ky gatim është i përsosur për darka familjare, raste të veçanta ose kur dëshironi të përgatisni diçka elegante pa shumë mundim. Aroma e gjalpit të shkrirë dhe notat e lehta të barishteve e bëjnë këtë pjatë një eksperiencë të paharrueshme në tryezë.
Receta është mjaft fleksibël dhe mund të përgatitet si me ravioli të blerë gati ashtu edhe të bëra në shtëpi. Përveç se është e shijshme, është edhe një mënyrë e shkëlqyer për të konsumuar perime të freskëta dhe për të përfituar nga shijet autentike të kuzhinës tradicionale italiane. Salca me gjalpë e aromatizuar është perfekte për të nxjerrë në pah shijen e mbushjes së raviolit pa e mbuluar atë.
Përbërësit
- 500 g ravioli me ricotta dhe spinaq (të blerë gati ose të përgatitur në shtëpi)
- 100 g gjalpë i freskët
- 2 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
- 2 thelpinj hudhër, të shtypur lehtë
- 1 tufë e vogël majdanoz i freskët, i grirë hollë
- 50 g djathë parmixhano i grirë (Parmesan)
- Kripë sipas shijes
- Piper i zi i sapobluar, sipas dëshirës
Si të përgatitet
- Zieni raviolin: Mbushni një tenxhere të madhe me ujë dhe shtoni një lugë kripë. Sapo uji të vlojë, shtoni raviolin dhe lëreni të ziejë sipas udhëzimeve të paketës (zakonisht 3-5 minuta). Nëse e keni përgatitur vetë raviolin, ziejeni derisa të ngrihet në sipërfaqe.
- Përgatitni salcën me gjalpë: Ndërkohë që ravioli zien, shkrijeni gjalpin në një tigan të madh me zjarr mesatar. Shtoni vajin e ullirit dhe hudhrat për të aromatizuar salcën. Pasi hudhra të ketë lëshuar aromën, hiqeni për të mos e bërë shijen e fortë.
- Shtoni majdanozin dhe erëzat: Hidhni majdanozin e freskët dhe pak piper të zi në gjalpin e shkrirë. Përziejeni lehtë dhe lëreni të qëndrojë 1 minutë që shijet të bashkohen.
- Kombinoni raviolin me salcën: Kullojeni raviolin e zier dhe transferojeni direkt në tiganin me salcën e gjalpit. Përziejeni me kujdes që të mos thyhen raviolit, derisa të mbulohen plotësisht me salcë.
- Shërbeni me djathë parmixhano: Shtoni djathin e grirë sipër dhe shërbejeni menjëherë për të shijuar shijen më të mirë.
Këshilla të vlefshme
- Për një shije më të thellë, shtoni disa fleta sherebele të freskët (salvia) në salcën e gjalpit.
- Nëse përdorni ravioli të blerë gati, zgjidhni ato me përbërës sa më natyralë dhe mbushje të pasur me ricotta dhe spinaq.
- Për një version më të lehtë, mund të përdorni gjalpë të reduktuar ose vaj ulliri më shumë.
Ky gatim shkon mrekullisht me një sallatë të freskët me rukola dhe domate qershiza për të balancuar shijen e butë të ricottës. Për pijet, një verë e bardhë e thatë si Pinot Grigio ose një Chardonnay e lehtë është zgjedhja perfekte. Mund ta shoqëroni edhe me bukë të ngrohtë italiane për të shijuar çdo pikë të salcës me gjalpë.