Receta e carpaccio-s me viç dhe parmixhano

Carpaccio me viç dhe parmixhano është një nga recetat më të rafinuara të kuzhinës italiane, që tërheq vëmendjen me thjeshtësinë dhe elegancën e saj. E krijuar për herë të parë në Venecia, kjo pjatë është bërë simbol i shijeve të freskëta dhe të balancuara. Filetoja e viçit e prerë shumë hollë, shoqëruar me vaj ulliri ekstra të virgjër dhe petale parmixhanoje, krijon një harmoni që të mahnit qysh në kafshatën e parë.

Kjo recetë është ideale për të impresionuar miqtë dhe familjen në darka të veçanta ose për t’u shijuar si një antipastë e lehtë dhe plot shije. Duke qenë e shpejtë për t’u përgatitur, carpaccio është gjithashtu zgjedhja e duhur për ata që duan të sjellin pak luks në tryezë pa kaluar orë të tëra në kuzhinë.

Përbërësit

  • 300 g fileto viçi shumë e freskët
  • 50 g djathë parmixhano i prerë në petale të holla
  • 3 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
  • Lëngu i gjysmë limoni të freskët
  • Kripë deti sipas dëshirës
  • Piper i zi i freskët sipas shijes
  • Rukola e freskët për dekorim

Si të përgatitet

  1. Vendosni fileton e viçit në ngrirje për rreth 30 minuta që të ngurtësohet pak dhe të jetë më e lehtë për t’u prerë.
  2. Pasi të jetë ftohur mjaftueshëm, prisni fileton në feta shumë të holla duke përdorur një thikë të mprehtë. Feta më të holla do të japin një shije më delikate.
  3. Shtroni fetat e viçit mbi një pjatancë të madhe, duke i vendosur ato në mënyrë të bukur dhe të mbivendosur pak nga pak.
  4. Spërkatni me lëng limoni të freskët dhe me vaj ulliri ekstra të virgjër mbi mishin. Ky kombinim ndihmon në theksimin e shijes natyrale të viçit.
  5. Shtoni kripë deti dhe piper të zi të sapobluar sipas dëshirës.
  6. Dekoroni sipër me rukolë të freskët dhe petale parmixhanoje për një paraqitje tërheqëse.
  7. Shërbejeni menjëherë carpaccio-n, pasi shija e saj është më e mirë kur konsumohet e freskët.

Këshilla të vlefshme

  • Zgjidhni gjithmonë mish viçi të cilësisë së lartë dhe shumë të freskët, pasi kjo është baza e shijes së carpaccio-s.
  • Nëse nuk keni petale parmixhano, mund të përdorni parmixhano të grirë hollë, por versioni me petale i jep një teksturë më interesante.
  • Për një aromë më të fortë, mund të shtoni disa pika uthull balsamike mbi pjatë.

Carpaccio me viç dhe parmixhano kombinohet në mënyrë të shkëlqyer me një gotë verë të bardhë të freskët, si një Sauvignon Blanc ose Pinot Grigio. Mund ta shoqëroni gjithashtu me bukë të thekur të lyer lehtë me vaj ulliri dhe pak hudhër, për të kompletuar shijen e kësaj pjate të sofistikuar. Nëse dëshironi ta përfshini në një menu më të madhe, është një antipastë perfekte përpara një pjate me pasta ose një risotto të butë.

More Articles & Posts