Si të bëni spaghetti carbonara hap pas hapi?

Spaghetti carbonara është një nga recetat më të dashura të kuzhinës italiane, e njohur për thjeshtësinë dhe shijen e saj të pasur. Ky gatim kremoz dhe i shijshëm është ideal për darka familjare, një drekë të shpejtë ose edhe për të impresionuar miqtë tuaj me një pjatë klasike që nuk zhgënjen kurrë. Përbërësit e thjeshtë, por cilësorë, e bëjnë këtë recetë të përsosur për të gjithë ata që duan të shijojnë ushqim tradicional italian pa shumë komplikime.

E veçanta e spaghetti carbonara është balanca mes shijes së kripur të pancetës ose guanciales, ëmbëlsisë së vezëve dhe aromës së fortë të djathit pecorino romano. Duke e përgatitur këtë recetë hap pas hapi, do të zbuloni se sa e lehtë është të sillni në tryezën tuaj një shije autentike nga kuzhina italiane.

Ky gatim është gjithashtu perfekt për raste të veçanta ose netë të ngrohta me të dashurit tuaj. Thjesht me pak përbërës dhe pak kohë, mund të krijoni një pjatë që të gjithë do ta kujtojnë.

Përbërësit

  • 400 g spaghetti
  • 150 g guanciale ose pancetë (prerë në kube)
  • 4 vezë të freskëta (vetëm të verdhat)
  • 100 g djathë pecorino romano (i grirë hollë)
  • Kripë sipas dëshirës
  • Piper i zi i freskët (i bluar)

Si të përgatitet

  1. Zieni ujin për makaronat – Vendosni një tenxhere të madhe me ujë dhe pak kripë në zjarr. Kur të vlojë, shtoni spaghetti dhe gatuajini sipas udhëzimeve në paketim deri sa të jenë al dente.
  2. Skuqni guanciale/pancetën – Ndërkohë, në një tigan mesatar, skuqni guancialen ose pancetën në zjarr mesatar deri sa të bëhet krokante. Lëreni dhjamin që lëshon pasi do t’i japë shije recetës.
  3. Përgatisni përzierjen e vezëve – Në një tas, rrihni të verdhat e vezëve me djathin pecorino romano derisa të bëhet një krem homogjen. Shtoni pak piper të zi për aromë.
  4. Përzieni me makaronat – Kur spaghetti të jenë gati, ruani një filxhan nga uji i zierjes dhe kullojini. Shtoni makaronat menjëherë në tiganin me guancialen. Hiqeni tiganin nga zjarri që të mos piqen vezët shumë shpejt.
  5. Shtoni kremën e vezëve – Shtoni përzierjen e vezëve dhe djathit mbi makaronat e nxehta dhe përzieni shpejt. Nëse është shumë e trashë, shtoni pak nga uji i zierjes së makaronave për të krijuar një salcë kremoze.
  6. Shërbeni menjëherë – Spërkatni sipër me më shumë pecorino romano dhe piper të zi të freskët sipas dëshirës.

Këshilla të vlefshme

  • Zgjidhni guanciale për një shije më autentike, por panceta është një alternativë e mirë nëse nuk gjeni guanciale.
  • Përdorni pecorino romano cilësor dhe grirë vetë, pasi kjo ndikon shumë në shijen e recetës.
  • Mos e lini tiganin mbi zjarr gjatë shtimit të vezëve që të mos krijohen “omleta”.
  • Nëse dëshironi një shije më të butë, mund të përdorni një përzierje të pecorino romano me parmigiano reggiano.

Spaghetti carbonara kombinohet në mënyrë të shkëlqyer me një gotë verë të bardhë si Pinot Grigio ose një verë të kuqe të lehtë si Chianti. Për një vakt më të plotë, mund ta shoqëroni me një sallatë të freskët jeshile ose një antipasto të thjeshtë me proshutë dhe djathë italian. Ky gatim gjithashtu është një ide e shkëlqyer për t’u shijuar gjatë një darke romantike ose një feste familjare.

More Articles & Posts