Supë minestrone është një nga recetat më të dashura të kuzhinës italiane, e cila njihet për shijen e pasur dhe përdorimin e perimeve të freskëta. Kjo pjatë e ngrohtë është e përsosur për ditët e ftohta të dimrit, por po aq e shijshme dhe e lehtë për t’u konsumuar edhe në mbrëmjet e verës. Duke qenë një recetë tradicionale dhe e shëndetshme, ajo është ideale për familje, miq ose çdo moment kur dëshironi të ndani një vakt të bollshëm dhe plot vlera ushqyese.
Minestrone është fleksibël dhe ju lejon të përdorni perimet që keni në shtëpi, gjë që e bën këtë supë një zgjedhje të mrekullueshme për ata që duan të shfrytëzojnë produktet sezonale. Përveç kësaj, kombinimi i perimeve të freskëta, fasuleve dhe makaronave të vogla e bën këtë recetë të plotë dhe shumë të kënaqshme për shijen.
Përbërësit
- 2 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
- 1 qepë mesatare, e grirë hollë
- 2 thelpinj hudhër, të grirë
- 2 karota, të prera në kube të vogla
- 2 kunguj të njomë, të prerë në kube
- 1 patate mesatare, e prerë në kube
- 1 gotë fasule të kuqe ose të bardha të ziera
- 1 gotë lakër kale ose spinaq të freskët, i grirë
- 1 kanaçe (400 gr) domate të copëtuara
- 1.5 litra lëng perimesh
- 100 gr makarona të vogla (p.sh. penne ose ditalini)
- Kripë dhe piper i zi sipas shijes
- Erëza italiane (borzilok, rigon) sipas preferencës
Si të përgatitet
- Në një tenxhere të madhe, ngrohni vajin e ullirit në zjarr mesatar dhe shtoni qepën e grirë. Gatuajeni për 2-3 minuta derisa të zbutet.
- Shtoni hudhrën, karotat dhe patatet, duke i përzier herë pas here për 5 minuta.
- Hidhni domatet e copëtuara dhe përzieni mirë që të bashkohen me perimet.
- Shtoni lëngun e perimeve dhe lëreni të vlojë. Ulni zjarrin dhe ziejeni për 15 minuta që perimet të fillojnë të zbuten.
- Futni fasulet, kungujt dhe makaronat. Gatuajeni edhe për 10-12 minuta derisa makaronat të jenë gati.
- Shtoni lakrën kale ose spinaqin dhe erëzat italiane. Përzieni dhe lini të ziejnë edhe për 2-3 minuta.
- Rregulloni shijen me kripë dhe piper sipas dëshirës. Supa minestrone është gati për t’u shijuar.
Këshilla të vlefshme
- Përdorni vetëm perime të freskëta për të ruajtur shijen autentike të kuzhinës italiane.
- Nëse dëshironi një supë më të trashë, shtoni më shumë fasule dhe shtypni një pjesë të tyre për ta trashur lëngun.
- Mund të përdorni edhe makaronat integrale për një version më të shëndetshëm të recetës.
Përfitime ose shoqërime
Kjo recetë është e pasur me fibra dhe vitamina, duke qenë ideale për një dietë të balancuar. Supa minestrone kombinohet shkëlqyeshëm me bukë të freskët të pjekur ose një sallatë të thjeshtë jeshile. Për pije, një gotë verë e bardhë e lehtë do të plotësonte shijet e kësaj supë tradicionale.