Si të gatuani supë domatesh me borzilok?

Supë domatesh me borzilok është një nga recetat më të dashura të kuzhinës italiane, e cila kombinon shijen e freskët të domateve me aromën fantastike të borzilokut. Është një pjatë e lehtë, e shëndetshme dhe plot ngjyra, që mund të shërbehet si fillim vakti ose edhe si një vakt i plotë, sidomos kur shoqërohet me bukë të freskët ose krutone krokante.

Kjo recetë është perfekte për ditët kur dëshironi të shijoni diçka të ngrohtë dhe të thjeshtë për t’u përgatitur. Duke përdorur përbërës të freskët dhe cilësorë, ju mund të sillni aromën e kuzhinës mesdhetare në shtëpinë tuaj dhe t’i impresiononi familjarët ose miqtë me një gatim të shijshëm e plot stil.

Përbërësit

  • 1 kg domate të freskëta, të pjekura mirë
  • 2 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
  • 1 qepë mesatare, e grirë hollë
  • 2 thelpinj hudhër, të shtypur
  • 1 karotë e vogël, e grirë hollë (opsionale për ëmbëlsi)
  • 750 ml lëng perimesh ose ujë
  • 1 dorë e mirë gjethe borziloku të freskët
  • 1 lugë çaji sheqer (për të balancuar aciditetin)
  • Kripë dhe piper sipas shijes
  • Djathë parmixhano i grirë (opsionale për shërbim)

Si të përgatitet

  1. Përgatitja e domateve: Lani mirë domatet dhe bëni një prerje të lehtë kryq në pjesën e poshtme. Zhytini për 1 minutë në ujë të valë dhe më pas kalojini menjëherë në ujë të ftohtë. Hiqni lëkurat dhe grijini në copa të vogla.
  2. Skuqja e përbërësve: Në një tenxhere të madhe, ngrohni vajin e ullirit dhe shtoni qepën e grirë. Gatuajeni në zjarr të ulët derisa të bëhet transparente, pastaj shtoni hudhrën dhe karotën.
  3. Shtimi i domateve: Shtoni domatet e grira, përziejini mirë dhe lërini të ziejnë për rreth 10 minuta, duke shtuar sheqerin, kripën dhe piperin sipas shijes.
  4. Hedhja e lëngut: Shtoni lëngun e perimeve dhe lërini të ziejnë ngadalë për 20-25 minuta që shijet të përzihen mirë.
  5. Përpunimi i supës: Hiqni tenxheren nga zjarri dhe shtoni gjethet e borzilokut. Përdorni një blender dore për ta kthyer supën në një masë kremoze dhe të butë.
  6. Shërbimi: Shërbejeni supën të ngrohtë, me pak vaj ulliri sipër dhe, nëse dëshironi, djathë parmixhano të grirë. Mund ta shoqëroni edhe me bukë të thekur.

Këshilla të vlefshme

  • Zgjidhni gjithmonë domate të pjekura dhe me shije të fortë, pasi ato janë çelësi i suksesit të kësaj recete.
  • Nëse nuk keni domate të freskëta, mund të përdorni domate të konservuara cilësore.
  • Për ta bërë supën edhe më të pasur, mund të shtoni pak krem pana në fund të gatimit.

Përfitime ose shoqërime

Supë domatesh me borzilok është e pasur me vitamina dhe antioksidantë, duke qenë një pjatë e lehtë por e ushqyeshme. Kombinohet mrekullisht me bukë shtëpie të thekur ose krutone me vaj ulliri. Për pije, një gotë verë e bardhë e freskët ose një gotë ujë mineral i gazuar do të ishte zgjedhja ideale për të kompletuar shijen mesdhetare të këtij gatimi.

More Articles & Posts