Një nga recetat më të ngrohta dhe komode të kuzhinës italiane është padyshim supa e patateve dhe qepëve. Me aromën e saj të mrekullueshme dhe shijen delikate, kjo recetë është perfekte për ditët e ftohta të dimrit apo edhe për darka të lehta dhe të shëndetshme. Supa përgatitet me përbërës të thjeshtë, por plot vlera ushqyese, duke kombinuar traditën e kuzhinës italiane me freskinë e përbërësve të përditshëm.
Është ideale për t’u servirur si pjatë e parë në darka familjare ose si një vakt i plotë kur dëshironi diçka të thjeshtë dhe të ushqyeshme. Duke qenë se përgatitja e saj është e lehtë, kjo supë është perfekte edhe për ata që nuk kanë shumë përvojë në gatim, por duan të përgatisin diçka të shijshme dhe të veçantë.
Supa e patateve dhe qepëve alla italiana është një recetë që i përshtatet të gjithëve, falë kombinimit të shijes së ëmbël të qepëve të karamelizuara dhe butësisë së patateve të ziera ngadalë në lëng të pasur.
Përbërësit
- 4 patate mesatare, të qëruara dhe të prera në kube të vogla
- 2 qepë të mëdha, të prera hollë
- 3 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
- 1 litër lëng perimesh ose pule
- 2 thelpinj hudhër të shtypur
- 1 lugë çaji rozmarinë e thatë ose e freskët
- 1 lugë gjelle gjalpë
- Kripë dhe piper i zi sipas shijes
- Djathë parmixhano (Parmigiano Reggiano) i grirë, për shërbim
Si të përgatitet
- Në një tenxhere të madhe, ngrohni vajin e ullirit dhe gjalpin në nxehtësi mesatare. Shtoni qepët dhe skuqini ngadalë derisa të zbuten dhe të marrin një ngjyrë të artë, rreth 10-12 minuta. Ky hap është kyç për të nxjerrë shijen e ëmbël të qepëve.
- Shtoni hudhrën dhe vazhdoni përzierjen për rreth 1 minutë. Kujdes të mos digjet hudhra sepse humbet shijen.
- Hidhni patatet e prera dhe rozmarinën, përziejini mirë që të marrin aromat e qepës dhe hudhrës.
- Shtoni lëngun e perimeve ose pulës dhe lëreni të ziejë në zjarr mesatar për 20-25 minuta, derisa patatet të zbuten plotësisht.
- Përdorni një mikser dore për të bërë supën kremoze. Nëse preferoni, mund të lini disa copa patatesh për një teksturë më të larmishme.
- Shtoni kripë dhe piper sipas shijes dhe shërbejeni supën të nxehtë me djathë Parmigiano të grirë sipër.
Këshilla të vlefshme
- Zgjidhni patate me tul të bardhë dhe të butë për një strukturë më kremoze.
- Mund të përdorni qepë të ëmbla italiane për një shije më autentike.
- Nëse dëshironi një shije më të pasur, shtoni pak verë të bardhë gjatë skuqjes së qepëve.
Kjo supë shoqërohet mrekullisht me bukë të thekur me hudhër dhe vaj ulliri ekstra të virgjër. Një gotë verë e bardhë e thatë është gjithashtu ideale për të balancuar shijen e butë të patateve. Supa mund të shërbehet edhe si pjatë e parë në një menu tradicionale italiane, duke vijuar me një pjatë paste ose mish të pjekur.